Verenigde Staten - Hawaii

Verenigde Staten - Hawaii

Deel dit artikel

Hawaii spreekt tot de verbeelding en dat is absoluut terecht. Ontdek hier de talrijke hoogtepunten van deze tropische vakantiebestemming.

Aloha! Tijdens een combinatiereis van de verschillende eilanden van Hawaii zal dit woord je niet meer onbekend in de oren klinken. Het woord heeft overigens verschillende betekenissen: hallo, tot ziens, welkom en liefde. De gastvrijheid die je bij de Hawaiianen zult ervaren is frappant. Beperk je niet tot 'the Big Island' Hawaii alleen, want elk eiland is verschillend en heeft zijn eigen specifieke karakter.

Hawaii is een bestemming die bij velen tot de verbeelding spreekt. Deze vulkanische eilanden zijn vooral bekend als tropische vakantiebestemming. Gouden zandstranden waar je goed kunt duiken, snorkelen en surfen, watervallen en regenwouden waar veel zeldzame fauna en flora voorkomt. Je zult er niet aan ontsnappen. Daarnaast maak je kennis met het fascinerende Polynesische erfgoed. Nog altijd zijn er vele rituelen en gebruiken te bespeuren, waarvan de Hula dans en de bloemenkrans toch wel de meest bekende zijn.

Hawaii, the Big Island

Hawaii wordt ook wel het 'Big Island' genoemd om verwarring te voorkomen met de staat. Er zijn nog steeds een aantal vulkanen actief. Regelmatig braken ze nog gloeiende lava uit die naar de oceaan stroomt en zo het eiland verder laat “groeien”. Het landschap varieert heel sterk. Zo tref je er bergen met toppen tot ruim 4.000 meter, vulkanen, regenwouden, woestijnen, lieflijke valleien en ruige rotskusten.

Hawaii Volcanoes National Park

Dit park ligt op een boogscheut van de hoofdstad Hilo. Hier bevindt zich een van de meest actieve vulkanen ter wereld: de Kilauea. De vulkaan Mauna Loa, voor het laatst uitgebarsten in 1984, maakt ook deel uit van het natuurgebied. Naast de twee vulkanen is het park uitermate geschikt om te wandelen. Met een oppervlakte van meer dan 1.300 km² kent het park zowel woestijnen als regenwouden. Er zijn twee wegen: de ‘Crater Rim Road’ loopt in een lus rond de caldera en de ‘Chain of Craters Road’ daalt af langs recente lava-afzettingen.

Mauna Kea Observatory & Summit

De meest ideale plek ter wereld om de sterrenhemel te bestuderen, is vanaf de 4.205 meter hoge top van de vulkaan Mauna Kea. Wanneer de berg, een heilige berg voor de Hawaiianen, wordt gemeten vanaf de basis, die ver onder zeeniveau op de bodem van de oceaan ligt, is het de hoogste top van onze planeet (10.203 meter). In het observatorium staan 's werelds grootste, duurste en beste telescopen.

Tip van Sedona

U boekt best een begeleide tour naar de Mauna Kea, want het laatste deel van de weg is onverhard. Bij deze excursie pikken we je in de late namiddag op en brengen we je naar de top van de berg voor een onvergetelijke zonsondergang. Vooraleer je terug naar het hotel rijdt, maak je nog even een stop om naar de prachtige sterrenhemel te staren. Je zult zelden zoveel sterren aan de hemel gezien hebben. We garanderen je dat dit één van je persoonlijke hoogtepunten wordt tijdens een bezoek aan dit eiland!

Waip'o Valley

Waip’o Valley is met zijn overvloed aan tropische fruitbomen, talloze taro farms, watervallen en een zwart zandstrand een betoverend stukje van het eiland. Bij de uitkijkpost heb je een prachtig zicht op de vallei. Het strand is alleen te voet bereikbaar via een steil pad van 1,5 kilometer. Maar het is echt wel de moeite waard om af te dalen en één van de talrijke wandelroutes te nemen. Hou er rekening mee dat de vallei gesloten is voor toeristen op zondag.

Punalu'u Black Sand Beach

Dankzij de constante vulkanische activiteit vind je op Big Island niet alleen witte, maar ook groene en zwarte stranden. Het zwarte Punalu'u-strand contrasteert prachtig met de helderblauwe oceaan en wordt omringd door talrijke palmbomen.

Akaka Falls State Park

Aan de noordoostkust van Big Island, de Hamakua Coast, vind je het Akaka Falls State Park. Twee watervallen kan je hier bewonderen: de 135 meter hoge Akaka Falls, die bijzonder indrukwekkend is, en de 30 meter hoge Kahuna Falls. Je kunt deze natuurwonderen het beste te voet bekijken. Er is één wandelroute van 0,6 kilometer die je naar beide watervallen brengt.

Maui

Maui is een heel gevarieerd eiland. Het is het op één na grootste eiland en werd gevormd door de vulkaan Haleakala, die nu niet langer actief is. Het landschap is zonder meer prachtig: lange zandstranden, weelderig regenwoud en stenig vulkaanlandschap. Naast de mooie natuur zijn er ook enkele leuke oude stadjes te vinden. De historische stad Lahaina bijvoorbeeld is vast en zeker een bezoek waard.

Op het eiland vind je de mooiste zandstranden van alle eilanden. Je moet dan voornamelijk bij Makena Beach State Park en Kaanapali Beach in het westen zijn. Wat we ten zeerste kunnen aanraden is een snorkeluitstap naar Molokini. De immense koraalmassa’s klampen er zich vast aan de kraterwand. Grote roggen en kleurrijke tropische vissen zwemmen hier rustig rond. Je zult niet weten waar eerst te kijken.

Haleakala National Park

De  naam betekent ‘Huis van de zon’. Een bezoek bij zonsopgang of zonsondergang is dan ook een bijzondere ervaring. De vulkaan slaapt al geruime tijd. De laatste uitbarsting dateert van de 18de eeuw. De rit duurt twee uur, voert door drie klimaatzones en onderweg stop je bij een aantal uitkijkpunten. Wanneer je boven aankomt, heb je een zicht in de krater. Die lijkt op een maanlandschap: vreemd, verlaten en mysterieus. Strepen rood, geel, grijs en zwart markeren de loop van oude en meer recente stromen lava en as.

Tip van Sedona

  • Afdaling van de Haleakala per fiets. Je wordt vroeg in de ochtend opgehaald aan het hotel om naar de zonsopgang te kijken. Daarna daal je dus een deel van de berg af met de fiets. 
  • De beste manier om de grootte en het gevarieerde terrein te bewonderen, is door 900 meter af te dalen in de vulkaan. Hou er wel rekening mee dat je last kunt hebben van de hoogte.

Lahaina

De kleine havenstad Lahaina was ooit de trotse hoofdstad van het Hawaiiaanse koninkrijk en een centrum voor de walvishandel. Langs de houten huizen aan Front Street kan je gezellig rondkuieren en herinneren goed gerestaureerde historische locaties aan Lahaina’s glorietijd. Je vindt er tevens winkeltjes, gezellige restaurants en cafeetjes, boetiekjes, allerlei kunstgalerijen en souvenirwinkeltjes. Erg gezellig om er rond te kuieren.

Hana

De weg van Kahului naar het afgelegen Hana aan de oostkust van Maui behoort tot de mooiste routes van Hawaii. Hoewel de weg maar 84km lang is, kun je er toch best een volledige dag voor uittrekken en best zo vroeg mogelijk vertrekken. Liefst 620 bochten en 59 bruggen voeren je langs weelderige regenwouden, klaterende watervallen, diepe waterpoelen en ruige zeezichten. Als je Hana gepasseerd bent, vervolg je de route richting Oheo. Zwemmen in één van de poelen van Oheo Gulch is een mooie afsluiter van de dag.

Iao Valley State Park

In dit natuurpark bevindt zich de 365 meter hoge rots, de Iao Needle. Het park ligt in Centraal Maui, ten westen van Wailuku en is goed met de auto te bereiken. Vanaf de parkeerplaats loopt er een pad direct naar een uitzichtpunt op de Iao Needle. Op die plek heb je trouwens ook een fantastisch en niet te missen uitzicht over de rest van de vallei.

Molokai

Bij ons is het eiland Molokai vooral gekend als het eiland waar pater Damiaan de melaatsen ging helpen. Het eiland is gezegend met een weelderige vegetatie. Je treft er de hoogste kliffen ter wereld, witte zandstranden en mooie groene valleien. Door zijn grillige vorm en hoge kliffen is het nochtans minder geschikt voor een strandvakantie. Maar daardoor is het wel één van de meest authentieke en ongerepte eilanden van de archipel. Wie op zoek is naar rust en het echte Hawaiiaanse leven zal dat hier vinden.

Kalaupapa National Historical Park

Het Kalaupapa-schiereiland is de noordelijkste punt van Molokai en wordt door een hoge rotswand afgescheiden van de rest van het eiland. In 1865 vormde lepra een ernstige bedreiging voor de Hawaiiaanse bevolking en werd dit schiereiland opgericht als leprakolonie. Het park dient nu als gedenkplaats. De enige toegang tot het schiereiland is met een muildiertocht via een steile weg van 5 kilometer. De tocht begint bij Kalae Stables. Met vaste tred ga je bergafwaarts, over een nauw pad met 26 haarspeldbochten, naar het schiereiland.

Kaunakaki

Kaunakaki is de grootste stad van Molokai en werd gebouwd als haven voor de plaatselijke suiker- en ananasplantages. De stad ziet er tegenwoordig oud en verlaten uit. De hoofdstraat met zijn houten plankenpad is omgeven door winkels met valse gevels. 

Tips van Sedona

  • Ten oosten van Kaunakaki begint de Kamehameha V Highway, een van de mooiste kustwegen van Hawaii. De 44 kilometer lange snelweg leidt langs historische plekjes, pittoreske kerkjes, hagelwitte stranden zoals Kama’alaea en Kawilli Beach, en slaperige dorpjes. De weg eindigt bij de adembenemend mooie Halawa Valley.
  • Het 5 kilometer lange Papohaku Beach is een van de langste zandstranden van Hawaii.

Halawa Valley

Deze vallei, met zijn steile hellingen, dichte begroeiing, idyllische stranden en mistige watervallen, is de mooiste plek van Molokai. Een wandeling door de vallei is alleen onder leiding van een gids toegestaan.

Oahu

Oahu is het populairste en meest bebouwde eiland. Hier woont driekwart van de bevolking en hier komen ook de meeste toeristen naartoe. Er bevinden zich tal van ananasvelden op het eiland. De noordelijke kant van Oahu is dan weer bekend omdat je er de grootste golven ter wereld tegenkomt.

Honolulu

Het hart van Oahu is Honolulu, de enige grote stad en tevens de hoofdstad van Hawaii. Het is het absolute centrum van de staat en Waikiki Beach is wellicht de meest bekende toeristische bestemming van Hawaii. Waikiki Beach strekt zich uit van de Ala Wai Boat Harbor tot ongeveer bij Diamond Head en bestaat uit een aantal natuurlijke en kunstmatig aangelegde stranden. Omdat de stranden beschermd worden door koraalrif is de branding kalm. Wie een rustige, weg-van-alles-vakantie wil, moet hier niet zijn.

Pearl Harbor

De nabij gelegen haven, die vroeger als parelhaven werd gebruikt, zal je bekend in de oren klinken onder de naam Pearl Harbor. De haven werd op 7 december 1941 zwaar gebombardeerd door de Japanse luchtmacht. Bijna de volledige Amerikaanse vloot die hier voor anker lag, werd verwoest. Hier staat dan ook alles in het teken van die verrassingsaanval, ondertussen meer dan 75 jaar geleden.

De aanval wordt herdacht met het U.S.S. Arizona Memorial, een helder wit monument van beton en staal dat verankerd ligt boven het wrak van een slagschip dat die dag zonk. Naast het U.S.S. Arizona Visitor Center ligt het Submarine Memorial Park. Behalve de gerestaureerde onderzeeër U.S.S. Bowfin, die tijdens de Tweede Wereldoorlog 44 vijandelijke schepen tot zinken bracht, vind je hier het Pacific Submarine Museum.

Niet te missen

Even buiten Honolulu ligt de Diamond Head Crater. Na een wandeling van ongeveer een half uurtje bereik je de top van deze krater. Van daar heb je een schitterend uitzicht over onder andere Waikiki Beach en Honolulu. Tijdens het laatste gedeelte van deze wandeling loop je door een donkere tunnel. Vergeet geen zaklamp! De rest verklappen we in ons kantoor.

En de rest

Volg vanuit Honolulu de mooie route langs de oostkant van Oahu naar het noorden. Je komt langs paradijselijke baaien zoals Hanauma Bay en Waimanalo Bay met kilometers lange zandstranden en talloze watersportmogelijkheden. Zwemmen, snorkelen, surfen, duiken, boogie boarden, parasailen, enz. Je kunt het hier allemaal! De noordkust is het walhalla voor surfers. Hier bevinden zich surf hotspots zoals Sunset Beach, Banzai Pipeline en Waimea Bay.

Ten westen van Waimea ligt het leuke plaatsje Haleiwa, waar zelfs een heus surfmuseum gevestigd is. Op de terugweg naar Honolulu kun je de ananasplantages van Del Monte en Dole bezoeken. In het noordoosten vindt u het Polynesian Cultural Center. Hier zijn 7 eilanddorpen nagebouwd: Hawaii, Tonga, Samoa, Fiji, Aotearoa, Tahiti en Marquesas. Dagelijks worden er meerdere shows gegeven waar men de leefgewoontes uitbeeldt en rituele dansen opvoert. Op die manier kun je je een duidelijk beeld vormen van de diverse culturen.

Kauai

Voor vele mensen is Kauai het hoogtepunt van alle eilanden. Door het klimaat heeft het eiland een rijke vegetatie en een weelderige plantengroei. Kauai kreeg niet zomaar de naam The Garden Island. Een opvallende diersoort op het eiland is de wilde kip. Deze werd door de Polynesische eilandbewoners meegenomen als voedselbron. Door het gebrek aan natuurlijke vijanden konden deze dieren zich ongehinderd voortplanten.

Napali Coast State Park

Napali betekent letterlijk ‘kliffen’ en het heeft zijn naam niet gestolen. Dit adembenemende, ongerepte wildernisgebied aan de noordkust van het eiland Kauai bestaat uit steile bergwanden. Die worden op hun beurt afgewisseld door diepe, smalle valleien die abrupt in de zee eindigen. Je kunt dit prachtig stukje natuurgebied alleen maar ontdekken vanuit een helikopter, per kano of per boot. Wandelen kan ook nog, maar dan mis je het prachtige kleurenpalet dat helemaal tot zijn recht komt op een zonnige dag.

Waimea Canyon

Deze canyon in het gelijknamige State Park wordt ook de Grand Canyon van het Pacifische gebied genoemd. De kloof is ongeveer 16 kilometer lang, 1 kilometer diepe en 1,5 kilometer breed. Waimea Canyon Road loopt langs de rand en biedt fabtastische uitzichten. Tevens zijn er wandelingen mogelijk langs en door de kloof. De weg loopt verder door het Kōke’e State Park. Aan het einde van de weg heb je een spectaculair uitzicht op de Kalalua Valley.

Wailua River & Wailua Falls

De Wailua-rivier is een van de weinige rivieren op Hawaii waarop je kunt kajakken. Vanuit de plaats Wailua vertrekken dan ook vele kajaktours, meestal vroeg in de ochtend. Een tocht van acht kilometer over de kalme en brede rivier brengt je vaak naar de 40 meter hoge Uluwehi Falls. De Wailua-rivier mondt uit in de Wailua Falls. Deze waterval suist in twee stromen vanaf 24 meter hoogte naar beneden. De mooiste aanblik heb je in de (vroege) ochtend, wanneer de spetterende cascade regelmatig regenbogen oplevert.

Princeville & Kilauea Point

Aan de noordkust van Kauai ligt het welgestelde Princeville, dat regelmatig wordt gebruikt als filmset. Op enkele minuten rijden ten oosten van Princeville ligt het Kilauea Point National Wildlife Refuge, waar veel inheemse (bedreigde) diersoorten leven. De kleurrijke, zeldzame vogels zijn veruit in de meerderheid. Vanaf de 66 meter hoge kliffen heb je een adembenemend uitzicht over de heldere oceaan en Moku'aeáe Island, waar monniksrobben liggen te zonnebaden.

Daniel K Inouye Lighthouse

Als je bij Kilauea Point bent, dan neem je ook een kijkje bij de Daniel K. Inouye Lighthouse. De vuurtoren werd in 1913 gebouwd op de noordelijkste punt van het eiland. Het is nog steeds één van de meest bezochte attracties op het eiland, maar dat is niet echt verwonderlijk. Het uitzicht is er adembenemend en de witte vuurtoren contrasteert prachtig met de diepblauwe oceaan.

Tip van Sedona

Het hoogtepunt van je rondreis is zonder twijfel een helikoptervlucht boven dit wondermooie eiland. Vanuit de lucht zie je de prachtige kustlijn, ontelbare watervallen, bossen en de Waimea Canyon.

An helpt je graag verder
An helpt je graag verder

An helpt je graag verder

Selectair Sedona Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Christiaan Pallemansstraat 14
2950 Kapellen