Op cruise? Maak vooral de juiste keuze!

Op cruise? Maak vooral de juiste keuze!

Deel dit artikel

Gaat u op cruise, maak dan de juiste keuze, want het aanbod is groot en niet altijd  transparant. Op deze pagina enkele zaken om bij stil te staan.

Het aanbod aan cruises is enorm uitgebreid en in volle expansie, want ook een jonger publiek heeft cruisen ontdekt. De rederijen, de schepen en de bestemmingen zijn echter immens verschillend. Prijzen liggen vaak mijlenver uit elkaar en worden beïnvloed door tal van factoren. Daarom is het van cruciaal belang dat u een cruise kiest die voldoet aan uw verwachtingen. Want op vlak van cruises is er voor elk wat wils. Maakt u een verkeerde keuze, dan zou het meteen wel eens uw laatste cruise kunnen zijn. Gelukkig is Sedona Travel er om u hierbij te helpen.

Op deze pagina proberen we al een eerste beeld te schetsen van de keuzes die u zult krijgen als u een cruise moet kiezen. Want u zult onder andere rekening moeten houden met uw wensen op vlak van: 


  • Wat is de beste periode om een cruise te boeken?
  • Welke schepen kunt u kiezen?
  • Welke kajuit kiest u?
  • Zeeziekte
  • Wat zijn de beste reisperiodes voor een cruise?
  • Wat kost een cruise?
  • Excursies
  • Praktische zaken
  • Waarom uw cruise boeken bij Sedona Travel?

Wat is de beste periode om een cruise te boeken?

Hoe vroeger, hoe beter want de kortingen waar de rederijen mee zwaaien zijn vaak niet min. Hoe sneller je erbij bent, hoe ruimer de keuze aan kajuiten nog is. Zeker als u als gezin twee aan elkaar grenzende kajuiten wenst, is snel wezen de boodschap. Een jaar op voorhand een cruise boeken, is dan ook geen uitzondering. Houd in het achterhoofd dat in september en oktober de meeste rederijen met hun nieuwste brochures op de proppen komen. In die periode kunt u de interessantste deals vinden en worden dan ook de meeste cruises geboekt.

Welke schepen kunt u kiezen?

Los van de speciale zeilschepen of expeditieschepen, kunt u algemeen genomen vier verschillende types van schepen onderscheiden.


De resortschepen

De benaming spreekt al voor zich. We hebben het hier over de grootste schepen die tussen de 2.500 en 5.000 passagiers vervoeren. Het schip is de bestemming op zich. Ze hebben voor iedereen wat in de aanbieding, want aan boord vindt u alle mogelijke faciliteiten. Het resortschip is het ideale schip voor gezinnen met kinderen, al zullen ook volwassen reizigers er hun gading vinden. Als u maar van ambiance houdt, want van 's morgens tot 's avonds is er animatie en sfeer.


De premiumschepen

Een premiumschip is op vlak van faciliteiten vergelijkbaar met een resortschip, maar het is heel wat kleiner. Dit type schip telt nog altijd 1.500 tot 2.500 passagiers, maar u krijgt er iets meer ruimte, u moet minder aanschuiven en het gaat er rustiger aan toe. Om de mensenmassa te vermijden, betaalt u wel iets meer dan voor een cruise met een resortschip.


De luxeschepen

Dit type schip ademt op alle vlakken luxe uit. De bediening, de keuken, de accommodatie is allemaal van hoog niveau. Luxeschepen tellen tot 750 opvarenden en zijn dan ook iets kleiner. Dat betekent dat ze vaak in kleinere, minder commerciële havens zullen aanmeren waar de grotere schepen geen toegang tot hebben.


De rivierschepen

Deze schepen bewegen zich niet op zee, maar op rivieren. Ze zijn kleiner en platter zodat ze vlot kunnen navigeren en onder bruggen door kunnen varen. In tegenstelling tot de cruiseschepen, die vaak 's nachts varen, vaart een rivierschip meestal overdag. Zo kunt u maximaal van het uitzicht genieten.


Vandaag zijn er wereldwijd ongeveer 2.000 cruiseschepen actief.

Welke kajuit kiest u?

Net als bij een hotelkamer heeft u behoorlijk wat keuze om een kajuit te kiezen. Maak uw keuze aan de hand van deze vier stappen.


STAP 1: U dient eerst drie types te onderscheiden:

  1. Een binnenhut: De meest voordelige hut ligt aan de binnenzijde van het schip en heeft dus geen ramen en geen natuurlijk daglicht. Aan u de keuze of u dat op een cruise belangrijk vindt. Wellicht is dat ook afhankelijk van het feit hoeveel tijd u in uw hut wilt doorbrengen. 

  1. Een buitenhut: Deze hutten liggen meestal op de lager gelegen dekken aan de buitenkant van het schip. Ze hebben een raam dat weliswaar niet open kan. 

  1. Een balkonhut: Balkonhutten vindt u op de hoger gelegen dekken. Ze hebben een privébalkon en dus ook natuurlijk daglicht. 


Tot slot zijn er ook nog suites, maar die verschillen sterk van rederij tot rederij. Soms hebben suites een eigen butler of krijgt u toegang tot alle restaurants op het schip. Wat wel voor elke suite geldt: u krijgt veel meer ruimte. 


STAP 2: Hoog of laag?

De hoger gelegen dekken zijn altijd duurder. Maar hoe hoger u zit in het schip, hoe meer beweging u voelt. Hou daar rekening mee als u last heeft van zeeziekte. Al zijn grote schepen minder gevoelig voor de deining op zee. 


STAP 3: Voorsteven, midden of achtersteven?

De belangrijkste faciliteiten liggen meestal centraal in het schip. Dat maakt kajuiten in het middelste gedeelte van het schip duurder. Maak voor uzelf de keuze of u een meerprijs wilt betalen om overal dichtbij te zitten of bereid bent elke dag iets verder te stappen. 


STAP 4: Stuurboord of bakboord

Het loont om hier even over na te denken. Afhankelijk van uw route zult u aan stuurboord (rechterzijde van het schip) of bakboord (linkerzijde van het schip) een beter zicht hebben op de kusten die u passeert.

Zeeziekte

Een groot cruiseschip, dat uitgerust is met stabilisatoren, is minder gevoelig voor de deining op zee dan bijvoorbeeld een ferry. De minste kans om zeeziek te worden heeft u op de lager gelegen dekken, centraal in het schip. De rederijen kiezen overigens voor routes met de gunstigste omstandigheden. 

Daarnaast zijn er tal van andere middeltjes die effectief helpen tegen zeeziekte. Uw huisarts kan u hierover adviseren, maar ook aan boord is de bemanning hierop voorzien. 

Wat zijn de beste reisperiodes voor een cruise?

De beste periode voor een cruise hangt natuurlijk van uw bestemming af. Hieronder vindt u een indicatie van de beste periodes om een bepaalde regio te doorkruisen.


Januari, februari, maart:

Antarctica, Australië, Nieuw-Zeeland, Frans Polynesië, Tahiti, Hawaï, Caraïben, Canarische eilanden, Verenigde Arabische Emiraten, China, Japan 


April, mei, juni:

Azië, Panama-kanaal, Caraïben, Middellandse Zee 


Mei, juni, juli, augustus:

Alaska, Noordkaap, Spitsbergen, Lofoten, Baltische Staten, Britse eilanden, Schotland, Ierland, Ijsland, Middellandse Zee, Noorse fjorden 


September, oktober, november: 

Ideale periode voor de Middellandse zee (voordelig, minder druk, heerlijk nazomerweer) 


November, december:

Australië, Nieuw-Zeeland, Frans Polynesië, Tahiti, Caraïben, Canarische eilanden 

Wat kost een cruise?

Over de prijs van een cruise is altijd heel wat te doen. De prijzen kunnen immens verschillen, maar u moet erover waken dat u geen appelen met peren vergelijkt. U doet er dus goed aan om altijd in detail na te kijken wat wel en wat niet in de prijs is inbegrepen. 


  • Het begint al met de heen- en terugvlucht naar uw bestemming om in te schepen. 

  • Traditionele maaltijden zijn altijd inbegrepen, maar voor themarestaurants moet u vaak extra betalen. Al is dat op luxeschepen meestal niet het geval. 

  • Wilt u aan boord iets anders drinken dan water, thee of koffie, dan zult u mogelijk extra moeten betalen. Meestal zijn andere dranken niet inbegrepen. Om toch een budgetraming te maken, zou u vooraf een drankenpakket kunnen bestellen. Vaak hebt u dan een onderscheid tussen bijvoorbeeld een all-in drankenpakket (alle dranken, inclusief alcoholische), een softdrink drankenpakket (alleen niet-alcoholische dranken), een wijnpakket, een cocktailpakket, enz. 

  • Fooien maken deel uit van het loon van de bemanning en zijn niet inbegrepen in de basisprijs. Afhankelijk van de rederij dient u hiervoor 6 à 13 euro per persoon per nacht te voorzien. Soms is het mogelijk om dit vooraf al te boeken, zodat u er nadien geen rekening meer mee moet houden. Maar u moet het wel altijd voorzien. 

  • Betaalt u voor drank aan de bar, reken dan – zoals ook in de Verenigde Staten gebruikelijk is – op een fooi van 15 tot 18% bovenop de prijs. Met een drankenpakket dat gekoppeld is aan uw cruisekaart hoeft u geen fooi te betalen. 

  • Activiteiten aan boord zijn altijd in de prijs inbegrepen. U hoeft dus niet extra te betalen voor shows, live muziek, theater, kinderanimatie of het gebruik van de fitnessruimte. 

  • Excursies zijn dan weer niet inbegrepen, maar die kunt u op voorhand boeken bij Sedona Travel. 

  • Ook internet is meestal niet gratis. 

  • Daar waar mogelijk probeert u best zo veel mogelijk op voorhand te boeken. Op alles wat u aan boord boekt (excursies, drankenpakketten, spabehandelingen, enz.), betaalt u 15 tot 18% meer. 


Betalingen aan boord van het schip zelf doet u niet met cash of kredietkaart, maar met een cruisekaart. Deze cruisekaart is gekoppeld aan uw kredietkaart en ze fungeert ook als sleutel en als identiteitskaart. 

Excursies

Excursies zijn zelden inbegrepen in de basisprijs. U bent alvast niet verplicht om excursies mee te doen. Aan boord is er meestal voldoende amusement om de tijd door te brengen. Of u kunt er op eigen houtje op uittrekken. 

U kunt elke bestemming natuurlijk zelf verkennen, maar ga zeker na hoever de cruiseterminal van de binnenstad verwijderd is. Zorg dat u ook een beetje voorbereid bent als u niet doelloos wilt rondlopen op uw bestemming. 

Praktische zaken

We kunnen het niet genoeg benadrukken: kies een cruise die bij u past en die voldoet aan uw verwachtingen. Anders zou een cruise wel eens flink kunnen tegenslagen. Een reisagent kan u helpen bij uw keuze. 


Elk programma is anders, maar er zijn een aantal zaken die tijdens elke cruise terugkomen. 


Online inchecken

U dient vooraf online in te checken. Sedona Travel doet dit graag voor u en ziet dit als een extra service. Een tiental dagen voor uw vertrek kunt u uw reisdocumenten ophalen op ons kantoor. 


Aanmelden en inschepen

Vraag aan uw reisagent goed na hoe u ter plaatse geraakt. Meestal heeft u een vlucht geboekt, maar informeer of de transfer van de luchthaven naar de cruiseterminal geregeld is of niet. 


Aan de cruiseterminal geeft u – net als op de luchthaven – uw bagage weer af. Die wordt later naar uw kajuit gebracht. De belangrijkste zaken, zoals uw identiteitspapieren en reisdocumenten, bewaart u in uw handbagage. Die zult u bij inschepen immers opnieuw moeten tonen. 


U krijgt een cruisekrantje met het volledige programma en uw cruisekaart (sleutel, identiteitsbewijs en bankkaart in één). U zet er een bedrag op en u bent klaar om het schip te gaan verkennen. 


Afvaart

Net voor de afvaart zal er nog een veiligheidsoefening zijn. Van zodra het schip vertrekt, kunt u naar uw kajuit. 


De eerste avond gaat meestal gepaard met een welkomstparty. Later op de reis is er vaak ook een gala-avond voorzien. Op deze 'avond van de kapitein' is het eten net iets verzorgder en zal iedereen zich netjes opmaken. 


De laatste avond

Op de laatste avond zorgt u ervoor dat uw bagage klaarstaat voor uw kajuit. Ze moet voorzien zijn van een label dat onder andere uw uur van ontscheping aangeeft. Hou kleding voor de dag van vertrek uiteraard apart. 


Ontschepen 

Na het ontbijt gaat iedereen van boord. Tegen de middag heeft iedereen het schip verlaten en kan de schoonmaakploeg aan het werk. Uw bagage pikt u op aan de cruiseterminal. Informeer vooraf ook bij uw reisbureau hoe het vervolg van uw traject dan geregeld is. 

Waarom uw cruise boeken bij Sedona Travel?

Omdat het uitermate belangrijk is dat u goed geïnformeerd bent. 


Sedona Travel heeft zich naast reizen naar de Verenigde Staten en Canada gespecialiseerd in cruises. Onze experten weten in hoeverre rederijen, schepen en bestemmingen van elkaar verschillen. Daarom kunnen ze in de uitgebreide waaier aan mogelijkheden de cruise vinden die het beste bij u past. Zij koppelen uw vraag aan het immense aanbod en leggen u haarfijn uit waar de prijsverschillen vandaan komen. Want wat goedkoper is, is daarom niet altijd interessanter. 


Los daarvan zoekt Sedona voor u uit welke inentingen en documenten u nodig heeft, welke excursies u kunt boeken en welke vluchten het best aansluiten op uw cruise. 


Sedona Travel maakt deel uit van de samenwerkingskoepel Selectair, een organisatie met meer dan 100 onafhankelijke en zelfstandige reisbureaus. Onder het motto samen sterk kunnen de leden de beste prijzen en voorwaarden afdwingen bij eender welke leverancier. We zijn niet gebonden aan touroperators, rederijen of luchtvaartmaatschappijen en zullen u dan ook altijd een objectief aanbod doen waarmee we proberen uw verwachtingen te overstijgen. 

An helpt je graag verder
An helpt je graag verder

An helpt je graag verder

Selectair Sedona Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Christiaan Pallemansstraat 14
2950 Kapellen