Verenigde Staten - Alaska & Yukon

Verenigde Staten - Alaska & Yukon

Deel dit artikel

Alaska en Yukon zijn dé bestemmingen bij uitstek als je op zoek bent naar overweldigende fauna en ongerepte natuur. Ontdek de talrijke hoogtepunten.

Bekijk ook onze uitgewerkte voorstellen in deze regio:

Een aaneenschakeling van hoogtepunten

Ben je op zoek naar ongerepte natuur en een overweldigende fauna? Dan is Alaska de bestemming bij uitstek. Welke route je kiest, je zult telkens vergezeld worden van prachtige fjorden, kristalheldere meren, adembenemende gletsjers, besneeuwde bergtoppen en eindeloze wouden. Je voelt je nederig en nietig in het land waar beren, elanden, kariboes, walvissen en wolven thuis zijn. Hier is de natuur heer en meester. Een reis door Alaska, eventueel gecombineerd met Yukon, is een aaneenschakeling van hoogtepunten!

Yukon

De afgelegen ligging, de wilde natuur en het beperkt aantal inwoner maken Yukon de perfecte bestemming voor wie op zoek is naar avontuur. Tachtig procent van het gebied wordt als wildernis beschouwd. Maar dat betekent niet dat er geen beschaving is. Whitehorse, de hoofdstad, is de grootste stad van de drie territoria Yukon, Nunavut en Northwest. Verder heeft Yukon een aantal historische goudzoekersplaatsjes, zoals Dawson City.

Anchorage

Anchorage ligt aan de voet van Chugach Mountains aan de kust van Cook Inlet en is de grootste stad van Alaska. Het centrum zelf kun je nochtans gemakkelijk te voet verkennen. Of huur eens een fiets. Het Tony Knowles Trail is ongeveer 20 km lang  en onderweg krijg je schitterende uitzichten over de baai. Ook een bezoek aan het Alaska Native Heritage Museum loont de moeite. Dit museum besteedt aandacht aan de elf belangrijkste culturen van Alaska. Je vindt er gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten en je kunt er geregeld dansvoorstellingen bijwonen.

Talkeetna

Talkeetna is een gezellig en sfeervol stadje met de charme van het oude Alaska. Het stadje werd in 1993, omwille van de authentieke gebouwen en historische mijlpalen, opgenomen in het ‘National Register of Historic Places’. Vanuit Talkeetna heb je, bij helder weer, een uitstekend panoramisch zicht op de Alaska Range. In deze bergketen bevindt zich de hoogste berg van Noord-Amerika, de Mount McKinley.

Talkeetna is het startpunt voor vele outdoor activiteiten, zoals bergbeklimmen, trektochten in het Denali National Park, vissen, flightseeing, raften, skiën of een wildernis safari over de ruige Talkeetna of Susitna River.

Denali National Park

Denali National Park is gekend om het rijkelijk wildbestand en de hoogste berg van Amerika: Mount McKinley. De Athapaska gaven hem de naam Denali dat 'de hoge' betekent. Jammer genoeg is het niet gemakkelijk om Mount McKinley in volle ornaat te bewonderen omdat de berg meestal in de wolken ligt, zelfs al is de lucht er omheen helemaal blauw.

Door het park loopt slechts een enkele weg van bijna 150 kilometer lang, die alleen de eerste 22 kilometer geasfalteerd is. Dit gedeelte van het park mag je enkel tijdens de zomermaanden met de eigen wagen verkennen. Voorbij dit punt worden alleen bussen en officiële voertuigen toegelaten. Tegen half september wordt gedurende enkele dagen de hele weg opengesteld voor 400 voertuigen. Deze plaatsen worden in juli verloot.

Vanaf het Wilderness Access Centre vertrekken bussen naar de diverse bestemmingen in het park. Wil je gaan wandelen dan raden wij aan één van de shuttlebussen te nemen zodat je kunt in- en uitstappen waar je maar wilt. Reserveren voor deze bussen wordt aanbevolen. Dankzij de goede contacten biedt Sedona ook diverse excursies aan om dit park te verkennen, gaande van rondritten door het park tot spannende raftingtochten en spectaculaire helikoptervluchten. Een niet te missen ervaring als je in de buurt bent.

Palmer

Palmer ligt in het centrum van de landbouwregio Matanuska Valley. Er zijn jaarlijks niet meer dan 80 tot 110 vorstvrije dagen, maar dit is voldoende aangezien in juni de zon bijna 20 uur per dag schijnt. Zo groeien kolen, wortels, sla en andere groentesoorten in de kortste tijd uit tot enorme proporties. Op het einde van de zomer kan je deze enorme kolen bewonderen in het Palmer Information Center.

Tip van Sedona

Een overnachting in de Knik Glacier Lodge, op zo’n 30 minuten rijden van Palmer. Van hieruit ontdek je de ruige schoonheid van de Knik River Valley en er zijn enkele excursiemogelijkheden. Bijvoorbeeld een airboat tocht naar de Knik gletsjer of een tocht per helikopter die op de gletsjer landt.  Vervolgens maak je een unieke tocht per hondenslee door het spectaculaire landschap.

Valdez

Valdez ligt aan de Prince William Sound en is een van de belangrijkste havens van Alaska. Valdez wordt ook wel vaak het Zwitserland van Alaska genoemd omdat het is omgeven door de 5.000 meter hoge Chugach Mountains en tal van gletsjers.

Tijdens het zomerseizoen is de baai waar de Solomon Creek uitkomt in de Prince William Sound, gevuld met zalm. Ze rusten hier voordat ze het laatste deel van hun lange reis aanvatten: vanaf de oceaan stroomopwaarts, door de Creek naar de plaats waar ze zijn geboren. Om te paaien en te sterven. Vooral ’s avonds komen de beren zoeken naar zalm om hun vetvoorraden aan te vullen voor de lange winter die dan bijna voor de deur staat.

Tip van Sedona

Een boot- of kanotocht naar de sprookjeswereld van de Prince William Sound. Dichtbeboste fjorden, kleine schilderachtige baaien, Amerikaanse zeearenden en zeeotters zijn de hoofdingrediënten tijdens deze excursies. Eén van de populairste tochten vanuit Valdez is een cruise naar de machtige Columbia Glacier. Het is één van de snelst bewegende gletsjers ter wereld, 2 km breed en 550 meter dik. Het ijs beweegt hier altijd en elke dag is de baai gevuld met drijvend ijs. Afhankelijk van het getij breken er regelmatig enorme ijsbrokken af. Een onvergetelijke ervaring!

Wrangell St. Elias National Park

Dit park werd in 1980 opgericht. De natuur is overweldigend met majestueuze met sneeuw bedekte bergen, ijsvelden en gletsjers. Negen van de zestien hoogste toppen van Noord-Amerika liggen hier in dit park samen met 2 de grootste gletsjers. Wrangell-St. Elias grenst aan het Kluane National Park in Canada. Samen vormen zij een van de grootste aaneengesloten ecosystemen ter wereld en hebben ze een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Er lopen twee onverharde wegen in het park, de 68 kilometer lange Nabesna Road (in het noorden) en de 98 kilometer lange McCarthy Road (in het westen). De McCarthy Road brengt je naar het gehucht McCarthy en Kennicott. De Kennicott mijn is nu in verval en de omgeving rond de mijn is uitgestorven, maar de natuur is indrukwekkend en dat is wat de meeste mensen in dit deel van Alaska aantrekt. Met de enorme Kennicott gletsjer vlak voor de deur en omringd door de besneeuwde toppen is het een heerlijke plek om te wandelen.

Een gletsjerwandeling van een halve dag op de Root gletsjer met stijgijzers is een goede manier om het park te ontdekken. Een echte aanrader! De gravelroad is een avontuur op zich, maar er bestaan alternatieven. De meest indrukwekkende manier om in McCarthy te geraken is via een bushplane. De vlucht over de met sneeuw bedekte toppen van de Wrangell Mountains en de glinsterende ijsvelden van de machtige gletsjers is een onvergetelijke belevenis.

Fairbanks

Fairbanks dankt zijn ontstaan aan goudvondsten in 1903 en 1904. Fairbanks is nu de op een na grootste stad van Alaska en het vertrekpunt voor een eventueel bezoek aan het hoge noorden. Vanuit Fairbanks worden alle kleinere dorpen en nederzettingen aan de Beringstraat en de Noordelijke IJszee van voorraden voorzien. Zo kan je op excursie naar de poolcirkel per luxe autobus of bush plane naar keuze.

Chena Hot Springs

Het Chena Hot Springs Resort ligt op zo’n 95 km van Fairbanks waardoor het een ideale plek is om het noorderlicht te bekijken. Het water van dit resort beschikt naar verluid over een bepaalde geneeskracht. Het werd in 1905 door een goudzoeker met reuma geopend. Je vindt hier ook het enige Amerikaanse ijsmuseum, dat permanent geopend is. Absoluut de moeite om er eens binnen te springen.

Seward

Seward is de toegangspoort tot het Kenai Fjords National Park. In het ruim 260 km² grote natuurgebied vind je spectaculaire fjorden, gletsjers en bergketens. Een boottocht door het park is een absolute must. Ook een kajaktocht waarbij je op zoek gaat naar otters en bruinvissen behoort ter plaatse tot de uitgebreide mogelijkheden.

Homer

Homer is een gezellig plaatsje met een mooie haven. Het kloppende hart is de Homer Spit, een kiezelbank die tot ver in de Kachemak Bay doorloopt. Hier vind je tientallen leuke winkeltjes, restaurants en bars. Een etentje in het restaurant Homestead is een aanrader. Het uitzicht op de omgeving is er namelijk schitterend! Wil je op zoek gaan naar beren, dan kunnen wij van hieruit een aantal mooie excursies voorstellen.

Lake Clark National Park

Lake Clark National Park is een zeer onherbergzaam en ruig gebied, waar vele gletsjers, bergmeren en watervallen liggen. Dit meer is van een adembenemende schoonheid, wat vooral door de helblauwe, turquoise kleur komt.

Er lopen geen wegen in de omgeving van het park. Je kunt het gebied dan ook alleen bereiken per vliegtuig of per boot. Er zijn volop mogelijkheden tot kajakken, kanovaren en raften. Maar de meeste bezoekers die zich in het Lake Clark National Park wagen, komen wilde dieren bekijken. Van de vele diersoorten die in het park huisvesten, vind je onder andere kariboes, elanden, dalschapen, sneeuwhoenders en eekhoorns. Ook komen hier, vooral in de lager geleden gebieden, veel grizzlyberen en bruine beren voor.

Glacier Bay National Park

Dit nationale park is dé plaats in Alaska om getijdengletsjers te bewonderen. Er zijn geen wegen in het park, de meeste bezoekers vliegen erheen. Momenteel zijn er zo’n negen getijdengletsjers in het park aanwezig en vier die nog actief ijsbergen afkalven. Een boottocht naar Bartlett Cove kunnen wij ten zeerste aanraden.

Juneau

Juneau is de enige hoofdstad ter wereld die alleen per boot of per vliegtuig bereikbaar is. Uit ervaring raden we je in Juneau en Glacier Bay een verblijf aan van 2 tot 5 dagen. Juneau is niet alleen de toegangspoort tot één van de mooiste (misschien wel hét mooiste) natuurgebied in Alaska: het werelderfgoed Glacier Bay National Park. Maar het biedt ook andere mogelijkheden. Een bezoek aan de Mendenhall gletsjer of aan het beroemde Admiralty Island bijvoorbeeld. Daar kun je nabij Pack Creek grizzlyberen bekijken.

De Mendenhall is een belangrijke toeristische bestemming, maar als u een helikoptervlucht boekt, heb je hem vrijwel voor u alleen. De moeite waard!

An helpt je graag verder
An helpt je graag verder

An helpt je graag verder

Selectair Sedona Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Christiaan Pallemansstraat 14
2950 Kapellen