Op safari in Tanzania, een overgetelijke beleving

Op safari in Tanzania, een overgetelijke beleving

Deel dit artikel

Op safari in Tanzania: “Moeder natuur aan het werk”

Sedona Travel trok van 24 november tot 2 december op safari naar Tanzania. We wilden wel eens weten wat een safari nu werkelijk inhoudt. Wat mag u zich daarbij voorstellen? Voor welke reiziger is dit weggelegd? Hoe dient u afstanden in te schatten? We bezochten achtereenvolgens Tarangire National Park, de Ngorongoro-krater, Olduvai, Serengeti National Park en Grumeti Game Reserve. Met een bagage vol kennis en informatie kwamen we terug, zodat we u perfect kunnen vertellen wat u van een safari mag verwachten. En we kunnen u verzekeren: een safari bezorgt u unieke ervaringen!

Tarangire National Park

Het park staat vooral bekend om zijn olifanten en de baobab of de apenbroodboom, een boom met een immense, gekrulde stam en een bladerdak die typisch is voor de streek. Naast olifanten treft u in dit gebied ook de rest van de big five: de leeuw, het luipaard, de neushoorn en de buffel. En die wil toch iedereen zien op safari. Niet?

De Ngorongoro-krater

Vanaf de rand van de vulkaan heeft u een prachtig zicht op de krater. De uitgestrekte vlakte, inclusief meer, is nog het best te vergelijken met de tuin van Eden. Eens u in de krater afdaalt, heeft u ogen te kort en komt u tal van dieren tegen: neushoorns, nijlpaarden, zebra’s, flamingo’s, enz. U krijgt ruim de tijd om de dieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen. U ziet hoe ze zich gedragen, hoe ze grazen, hoe ze zich wassen. De dag vliegt voorbij. Een absolute aanrader!

De dieren vertoeven overigens het hele jaar door in die krater. Een groot contrast met andere natuurparken, waar de dieren tijdens de grote droogte wegtrekken. In de krater is echter voldoende groen en eten beschikbaar, dat ze wel gek zouden zijn om de locatie achter zich te laten.

Serengeti National Park

Het Serengeti National Park grenst aan Kenia en het is het grootste park dat we in Tanzania bezocht hebben. U kunt er meerdere dagen in ronddwalen om er de grootste verscheidenheid aan dieren te spotten. Ook het gevarieerde landschap met vlaktes, rivieren, steppe, rotsformaties en mooi geïntegreerde lodges bieden adembenemende vergezichten.

Net zoals in de zoo?

Een safari is in de verste verte niet te vergelijken met de zoo. In Tanzania lopen de dieren in hun vertrouwde omgeving rond en beschikken ze over hun vrije wil.

“Dat zorgt voor veel meer beweging en spannende taferelen, want sommige beesten zie je ook in hun ongeluk lopen. Op een bepaald ogenblik wees de gids ons op een leeuw, die net een stuk zebra had weten te bemachtigen. Het klinkt cru dat je daar als toerist op staat te kijken, maar het is echt moeder natuur die je aan het werk ziet. Jammer voor de zebra, maar dat kun je niet tegenhouden.”

Voor wie?

De natuur kan hard en wreed zijn. Maar wie niet geïnteresseerd is in de dieren en hun natuur, kan er weinig gaan doen. Houd er ook rekening mee dat u heel wat uren in de jeep doorbrengt. In de nationale parken is het immers ten strengste verboden om uit de jeep te stappen. Er zijn strikte regels waar u zich ten allen tijde aan moet houden en de rangers zullen geen waaghalzerij dulden. De tochten over de onverharde wegen zijn niet altijd even comfortabel, maar wel avontuurlijk.

De gids

Van zodra de gids of de ranger begint te vertellen, hangt u aan zijn lippen. Het lijken wel wandelende encyclopedieën. Ze kunnen uren vertellen en ze lijken alles te weten over het ontstaan van de vlaktes en de dieren. Ze weten ook het gedrag van de dieren perfect in te schatten, zodat u nooit een gevoel van onveiligheid krijgt.

Logies

Een tentenkamp is de ideale verblijfplaats om voeling met de natuur te bewaren. ‘s Nachts hoort u dan de geluiden van gnoes, hyena’s, leeuwen, enz. Voor de veiligheid is het niet de bedoeling dat u ‘s nachts uw tent verlaat zonder begeleiding. Elke tent is dan ook voorzien van een toilet, een lavabo en een primitieve douche.

“Als je wilt douchen, dan moet je dat even aan de kampleiding laten weten, dan warmen ze het water op. Die douche is eigenlijk een bucket shower. Je neemt dat water mee naar de tent en als dat op is, dan is het gedaan met douchen. Primitief, maar het heeft wel zijn charme.”

Er is elektriciteit in het tentenkamp, maar uiterst beperkt. Wifi? Reken er niet meteen op. Maar dat maakt allemaal deel uit van de beleving. Wilt u toch liever wat meer luxe, dan bestaan er ook tentenkampen met wat meer comfort of heeft u nog altijd een uitgebreide keuze aan lodges om in te overnachten.

Periode

Februari tot einde mei is het grote regenseizoen. U kunt dan getuige zijn van de grote trek van gnoes en zebra’s, al raden we aan om die maanden toch beter te vermijden. De betere periode ligt daarbuiten. In november en december zijn het aantal regenbuien verwaarloosbaar. Overdag is het dan aangenaam tot warm. ‘s Morgens en ‘s avonds koelt het wat af en dan is een trui geen overbodige luxe.

Conclusie

Een safari is een onvergetelijke ervaring. U ziet de dieren echt in de vrije natuur leven. Ze lopen voor en achter de jeep en u krijgt nooit het gevoel dat hier een massaproduct wordt aangeboden. Alles staat in het teken van dier en natuur. Een verblijf in een tentenkamp maakt de beleving helemaal compleet.

“Je krijgt echt het gevoel dat je midden in de natuur zit en die natuur is gewoon indrukwekkend. Vergelijk het met de Alpen of de Pyreneeën. Die bergen moet je met eigen ogen gezien hebben om te begrijpen hoe imposant die in de realiteit zijn. Je staat letterlijk op enkele meter van de dieren in hun natuurlijke omgeving. Olifanten of neushoorns die plots opduiken, zorgen voor een aaneenschakeling van hoogtepunten. De beleving en die voldoening zorgen voor onvergetelijke ervaringen die de verwachtingen overtreffen.”

Tip

Gaat u op safari, steek dan zeker een verrekijker en een zaklamp in uw koffer. Denk ook aan aangepaste kledij. Het kan mooi meegenomen zijn, maar u gaat niet op safari om een mooi kleurtje te krijgen. Om u te beschermen tegen de malariamug zijn er producten om u in te spuiten, maar u kunt ook gewoon een lange broek dragen in plaats van een short. Moet u nog een outfit aanschaffen? Kies dan aardetinten, zoals groen, kaki of beige. En geen blauw, dat bijvoorbeeld de tseetseevlieg aantrekt.

Dankzij deze inspirerende trip kunnen we u in ieder geval een uiterst persoonlijk en deskundig reisadvies geven. Bent u een dieren- en natuurliefhebber? Dan is een safari absoluut iets voor u. Spring gerust even binnen op ons kantoor. We vertellen het u graag nog eens in geuren en kleuren en stippelen samen een route uit die aan uw wensen voldoet.

Of bekijk alvast even de fotoreportage op onze Facebookpagina.

An helpt je graag verder
An helpt je graag verder

An helpt je graag verder

Selectair Sedona Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Christiaan Pallemansstraat 14
2950 Kapellen