4-daagse studiereis Kroatië met Katarina Line

4-daagse studiereis Kroatië met Katarina Line

Deel dit artikel

Kroatië verkennen met een klein jacht: "Zalig genieten zonder timekeeper"

Van 13 tot 16 oktober trok Sedona Travel op onderzoek voor u naar Kroatië. We maakten er kennis met de werking van rederij Katarina Line. Het gaf ons een prima beeld van de sfeer en de beleving aan boord van de kleine jachten waarmee Katarina Line de Adriatische zee doorkruist. Hieronder een verslag van ons bezoek en onze ervaringen. Zou deze formule uw interesse kunnen wekken? Wat ons betreft was de trip alvast een absolute meevaller.

De rederij en de jachten

Katarina Line is een kleinschalige rederij. Het stelt een aantal jachten ter beschikking met 16 tot 26 kajuiten. Verwacht niet meteen de grote luxe zoals op de imposante cruiseschepen. U treft er geen fitnesszaal, bibliotheek, kapper, nachtclub of winkelcentrum aan. De jachten hebben één restaurant met bar. That’s it.

Maar die kleinschaligheid creëert wel een heel andere sfeer. Het compacte gezelschap bevordert een gevoel van gezelligheid en samenhorigheid. De service is er veel persoonlijker en gemoedelijker. De kleine en wendbare jachten hebben ook het voordeel dat ze tot vlakbij de kust kunnen naderen en in rustige baaien kunnen aanleggen. Vanaf het zonnedek kunt u dan weer uitgebreid genieten van de prachtige eilandjes en de grillige kuststreek die u passeert. De deluxe jachten hebben overigens een jacuzzi op het dek.

De route

We volgden een verkorte route Split-Split en bezochten tussendoor het eiland Hvar en Braç. In het hoogseizoen biedt Katarina Line verschillende routes aan langs de Dalmatische kust en tal van kleine eilandjes. Afhankelijk van uw voorkeur vertrekt u dan in Split, Dubrovnik of Opatija. De jachten varen altijd overdag voor trajecten van 3 tot maximum 5 uur. ‘s Avonds meren ze telkens weer aan in de haven, waar het voor anker gaat voor de nacht. En dat geeft u heel wat vrijheid.

De kajuiten

Op deze kleine jachten is niks aan te merken op vlak van orde en netheid. U heeft in uw kajuit alles wat u nodig heeft.

De kajuiten zijn functioneel ingericht met douche en WC én … het zijn allemaal buitenkajuiten. U heeft dus altijd zicht op zee. Is het op grotere cruiseschepen vaak interessant om centraal te liggen (overal vlakbij, minder deining), dan is dat op deze kleinere jachten eerder omgekeerd. Vooraan en achteraan zijn de ramen kleiner, maar het is er wel iets rustiger dan in het middelste gedeelte. Het is niet altijd het geval, maar soms kan het daar iets rumoeriger zijn. Al heeft u in het middenstuk dan weer grotere ramen.

Excursies

De jachten houden geregeld halt in prachtige baaien en gezellige havenstadjes. Maar ook om af en toe een duik te nemen in de heldere wateren langs de kust. Aan wal zijn niet meteen excursies voorzien, maar de stadjes zijn een ideale uitvalsbasis voor fiets- of wandeltochten. U mag er steeds op eigen houtje op uit trekken. De kapitein van uw jacht kan u ongetwijfeld op weg zetten.

In de grotere steden zoals Split of Dubrovnik loont een stadswandeling zeker de moeite. Hoogtepunt van Split is ongetwijfeld het oude stadscentrum met het paleis van Diocletianus. Het is er heerlijk verdwalen in de smalle straatjes en een wirwar steegjes met winkeltjes en lekkere restaurants. U weet meteen weer wat mensen met de term ‘vakantiestemming’ bedoelen.

Eten & drinken

Op de cruises van Katarina Line is ontbijt en middagmaal inbegrepen. Verwacht voor de lunch geen uitgebreid buffet. Er is één menu voor iedereen, al houdt de bemanning wel rekening met eventuele allergieën en dergelijke. Zowel ontbijt als lunch zijn basic, maar we hebben wel lekker gegeten. ‘s Avonds bent u vrij om aan wal te gaan en daar een gezellig restaurant uit te kiezen. 

Het grote voordeel is dat u zich niet hoeft te haasten om weer op tijd aan boord te zijn. Het jacht blijft ‘s nachts telkens in de haven aangemeerd. Overnachten op zee zou u op deze kleinere vaartuigen, die meer onderhevig zijn aan de deining van de zee, wellicht niet goed bekomen.

De beste periode

De zomer in Kroatië loopt enigszins gelijk met onze zomer. Al begint hij misschien net iets vroeger om ook net iets later te eindigen. In oktober was het overdag nog erg aangenaam. De beste periode begint dan ook in mei en loopt tot eind september. Let wel op, als u graag een duik neemt, dan kan de zee vroeg op het seizoen nog behoorlijk koud zijn.

Voor wie?

De tochten van Katarina Line zijn niet meteen weggelegd voor mensen die minder goed te been zijn. In de haven moet u soms langs andere schepen passeren om uw jacht te bereiken. Ze zijn ook niet voor reizigers weggelegd die (aan een strak schema) cultuur willen opsnuiven. Maar als u van water en prachtige natuur houdt aan boord van een klein jacht, dan komt u al aardig in de buurt. Houdt u er bovendien van om ‘s avond rustig te kuieren in een havenstadje en lekker te eten? Bent u van het principe ‘alles kan, niks moet’ en kunt u ook genieten van ‘niks’ doen op een zonnedek? Dan is dit misschien echt wel iets voor u.

Onze beoordeling

U beleeft werkelijk wat het betekent om aan boord van een jacht op zee te vertoeven. Het gaat er echt heel relaxed aan toe. Als u van boord bent, hoeft u geen horloge in de gaten te houden en u te haasten om op tijd terug te zijn. Het jacht loopt niet weg en die vrijheid is absoluut een pluspunt. De Kroatische natuur, de spectaculaire kust en de mooie eilandjes maken het decor erg afwisselend en de rustige baaien zijn gewoonweg prachtig. Een absolute aanrader dus voor mensen die het niet zo begrepen op de grote mastodonten van cruiseschepen, maar wel met een knus jacht en in een gemoedelijke sfeer verschillende, gezellige plaatsen willen bezoeken.

Dankzij deze korte trip kunnen we u in ieder geval een uiterst persoonlijk en deskundig reisadvies geven. Ziet u zichzelf al aan boord van een jacht van Katarina Line? Spring dan gerust eens binnen op ons kantoor. We maken graag voor u een vrijblijvende offerte op maat.

An helpt je graag verder
An helpt je graag verder

An helpt je graag verder

Selectair Sedona Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Christiaan Pallemansstraat 14
2950 Kapellen