Cultuur

Belangrijkste feestdagen en evenementen
In Frankrijk worden het hele jaar door talloze feesten gevierd, waarvan de bekendste ongetwijfeld het bloemenfestival in Nice, en de beroemde ‘Pardons’ in Bretagne. Hieronder een overzicht van de evenementen per maand:

Januari: Modeshows in Parijs, carnaval van Limoux
Februari: citroenfestival in Menton, carnaval in Nice
Maart: festival van hedendaagse filmmuziek in Monte Carlo
April: Festival van gewijde muziek in Lourdes, Paasvieringen, marathon van Parijs, motorrace in Le Mans
Mei: Filmfestival van Cannes, internationale rozenshow van Grasse, wijnbeurs in Mâcon, ‘feria’ in Nîmes
Juni: Muziekfestival in Straatsburg, Les Imaginaires op Mont-St-Michel, internationaal Orgelfestival van Chartres, 24-uursrace van Le Mans
Juli: Tour de France, festival van Aix-en-Provence, Antibes Jazzfestival, festival van Avignon, Nice Jazzfestival,
Augustus : internationaal vuurwerkfestival in Antibes, Keltisch festival in Lorient, Marciac Jazzfestival, internationaal kamermuziekfestival van Menton, druivenoogst en beurs in Dijon, bloemenfestival in Bagnères de Luchon
Oktober: internationale gastronomiebeurs in Dijon, motorshow in Parijs, Jazzfestival in Parijs
November: Beaujolais Nouveau-feesten
December: Botenshow in Parijs, Kerstmarkt in Straatsburg
 

Culturele gebruiken en gevoeligheden
Etiquette is in Frankrijk erg belangrijk. Geef steeds een hand als je ergens wordt voorgesteld. Ook een kus op elke wang is gebruikelijk. Als je kerken of kathedralen bezoekt, dan kleed je je best netjes. Zorg ervoor dat je schouders en knieën bedekt zijn. Ook de aanspreking is belangrijk. Jonge vrouwen worden aangesproken met ‘mademoiselle’, vrouwen met ‘ madame’. Spreek een kelner ook steeds aan met ‘monsieur’. ‘Garcon’ is onbeleefd.

Lokale specialiteiten
Traditioneel heeft elke streek in Frankrijk een eigen keuken. In het noordwesten van Frankrijk wordt veel boter, room en appels gebruikt, terwijl de Provençaalse keuken (in het zuidoosten) veel olijfolie, kruiden en tomaten gebruikt. De keuken van Zuidwest-Frankrijk wordt gekenmerkt door het gebruik van eendenvet, foie gras, eekhoorntjesbrood en pens, en het eten in noordoostelijk Frankrijk is afgeleid van de Duitse keuken. Hierin worden reuzel, worsten, bier en zuurkool gebruikt.

Naast deze vier algemene gebieden zijn er veel meer lokale keukens, alle lokale specialiteiten opnoemen is dan ook onbegonnen werk. Wel zijn er gerechten die internationale faam hebben gekregen dankzij hun authentieke smaken. Hieronder een overzicht van wat je zeker moet geproefd hebben:

Bordelaisesaus– Regio Bordeaux
In Bordeaux wordt wijn niet enkel gedronken en verkocht. Het is ook terugkerend ingrediënt is in de keuken. Bordelaise saus is een heerlijk voorbeeld hiervan, en wordt gemaakt op basis van rode wijn en sjalotten. Lamprei à la bordelaise is een specialiteit uit de regio, die je van februari tot mei kunt bestellen.

Boeuf Bourguignon – Bourgondië
Een klassieker die iedereen wel kent: Boeuf Bourguignon. Dit stoofpotje met rundvlees is hét gerecht uit Bourgondië. Naast het rundvlees is ook een goede hoeveelheid Bourgondische wijn en ui essentieel voor het creëren van de juiste smaken. Het gerecht staat in veel restaurants in Bourgondië op de kaart.

Galettes – Bretagne
Galette is een Frans woord voor pannenkoek. En die bakken ze in Bretagne als de beste. Een galette is een hartige pannenkoek. De bovenkant wordt belegd met bijvoorbeeld kaas, ham, champignons of ei en mee gegaard met de galette.

Marrons glacés – Ardèche
In de Ardèche kan je overal kastanjes vinden. Maar wist je dat je deze ook gesuikerd kan krijgen, als heerlijke snack? Je kan ze vinden in elke patisserie in de Ardèche.

Bouillabaisse – Provence
Dé bouillabaisse komt uit Provence, en dan vooral uit de stad Marseille. Het gerecht bestaat grotendeels uit gekookte vis. Voorafgaand aan de bouillabaisse wordt het kooknat van de gekookte vis geserveerd met croutons en een Provençaalse mayonaise. Volgens de geschiedenis werd de soep vroeger gemaakt met onverkoopbare vis van vissers. Tegenwoordig is het een niet te missen Franse klassieker.
 

Frankrijk is een van de grootste landen van Europa en voor velen ook een favoriete reisbestemming. In elk deel van het land kan je wel genieten van kunst, cultuur, wijn en mode, met hoofdstad Parijs als nummer één romantische bestemming. Of je nu wil genieten van moderne steden of schattige dorpjes met eeuwenoude kastelen, Frankrijk heeft het allemaal. Geniet van schitterende landschappen, terwijl je de bourgondische levensstijl van de Fransen uitgebreid leert kennen.
 

Landen-ABC

Ligging
West-Europa, met als grenzen België en Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje en Portugal. Het land ligt aan zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. 

Ruwe indeling
Frankrijk is opgedeeld in 18 regio’s, 12 op het Europese vasteland, Corsica en 5 overzeese regio’s. Deze regio’s bestaan uit Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-Franche-Comté, Bretagne, Centre-Val de Loire, Corsica, Grand Est, Hauts-de-France, Île-de-France, Normandië, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie, Pays de la Loire, Provence-Alpes-Côte d'Azur. 

De hoofdstad
Parijs (ook de hoofdstad van de regio Île-de-France)

De taal
Frans

Betaalmiddel en munteenheid
Euro

De seizoenen
Frankrijk ligt in zowel Noord- als Zuid-europa, en telt daarom verschillende klimaattypes: een zeeklimaat, een mediterraan klimaat en een landklimaat. In de winter zakt de temperatuur geregeld onder 0, en er komen vaak harde stormwinden voor langs de Atlantische Oceaan. In het Zuiden en aan de Middellandse Zeekusten is het veel warmer, met kille winters. Soms valt hier sneeuw. Het landklimaat van Oost-Frankrijk kent koude winters, gevolgd door hete zomers. De gemiddelde temperatuur in Frankrijk varieert van -10°C – 10°C in de winter, tot 18°C – 30°C in de zomer.

Frankrijk praktisch

Reisdocumenten
Als je naar Frankrijk reist, heb je geen internationaal paspoort nodig. Enkel je Belgische identiteitskaart volstaat. Visa en Mastercard worden zo’n beetje overal aanvaard.

Tijdsverschil
Tussen België en Frankrijk is er geen tijdsverschil.

Kledijtips
Welke kledij je best meeneemt naar Frankrijk, hangt af van je plannen. Ga je vaak wandelen, dan neem je best stevige, comfortabele schoenen mee. Nieuwe schoenen loop je best even in. Net als in België kan het weer in Frankrijk soms onvoorspelbaar zijn. Neem daarom ook altijd een regenjas mee, en kleed je aan in dunne laagjes. Zo kan je steeds iets uitdoen als het te warm wordt, maar heb je ook geen kou.

Reisstekker/spanning
Om naar Frankrijk te reizen heb je geen reisstekker nodig.
Frankrijk praktisch

Vervoer
Vanuit België is Frankrijk erg makkelijk te bereiken. De meesten kiezen dan ook om de auto te nemen. Hierbij zijn er een aantal zake waar je rekening mee moet houden. Frankrijk heeft een zeer goed ontwikkeld wegennet, en veel reizigers maken gebruik van de tolwegen, die overal staan aangeduid als ‘Péage’. Dit is de snelste weg door Frankrijk. Neem je liever je tijd, kan je er altijd voor kiezen om de tolwegen te vermijden. Op autoroutes is de maximum snelheid 110-130 km/h (lager bij slecht zicht). Op tweebaanswegen is dit 90-110 km/h en op andere wegen buiten de bebouwde kom 80-90 km/h. In dorpen en in de bebouwde kom rij je maximum 50 km/h.

Sinds 1 juli 2016 is er in Frankrijk een wetgeving genaamd Crit'Air, waarmee Franse gemeentes milieuzones kunnen instellen. Deze wetgeving heeft als doel het verlagen van de uitstoot van fijnstof. In zo’n zone mag je enkel rijden wanneer je een milieusticker hebt aangekocht. Je kan deze online bestellen, maar doe dit zeker op tijd! Vraag bij twijfel raad aan je reisagent, die helpt je graag verder. Sinds 1 maart 2018 is de prijs van het vignet vastgesteld op €3,11. Inclusief verzendkosten naar landen binnen de EU komt het totaalbedrag uit op €4,21.

Ga je liever met het vliegtuig naar Frankrijk, dan zal je je verbazen over het aantal verbindingen vanuit België. Alle grote luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Frankrijk. Air France, de nationale luchtvaartmaatschappij, vliegt naar zo’n 32 bestemmingen in Frankrijk zelf.

Ook de spoorwegen hebben een goede verbinding met Frankrijk. Vanuit station Brussel-Zuid kan je zowel de Thalys als TGV nemen. In Frankrijk zelf kan je ook gebruik maken van OUIGO, dat je aan een voordelig tarief naar de populairste bestemmingen in het land brengt.
 

Telecommunicatie 
Met je mobiele telefoon heb je overal in Frankrijk een goed bereik. Diep in het platteland of in de bergen kan dit minder zijn. Sinds vorig jaar bel je aan dezelfde tarieven als je abonnement in België in de hele EU. Dat betekent dat je geen grote kosten meer hebt. Ook roaming werkt gewoon zoals thuis. Via je mobiel kan je dus gewoon surfen op het internet zoals thuis.

Voorzorgsmaatregelen
Ondanks de recente terreurdreiging, is Frankrijk een veilig land. In de grote steden vallen toeristen vaak ten prooi aan kleine criminaliteit, zoals oplichters en zakkenrollers. Laat je spullen dus nooit onbeheerd achter en hang je rugzak bij voorkeur op je buik in plaats van op je rug.

Water van de kraan is overal in Frankrijk drinkbaar, en men is verplicht je een gratis glas kraantjeswater aan te bieden als je hierom vraagt. Ook in restaurants wordt kraantjeswater gratis geserveerd. Je hoeft dus geen extra water te bestellen, tenzij je liever flessenwater drinkt.
 
Shopping

Shopping

Openingstijden van winkels
Bijna alle winkels en kantoren sluiten voor de lunch van 12u00 tot 14u00. In  het Zuiden en in de zomer is dit vaak zelfs tot 15u00 of 16u00. Veel winkels zijn op maandag of woensdag gesloten. Supermarkten en andere winkels zijn ’s avonds open tot 19u00.

Geldzaken
In Frankrijk wordt, net als in België betaald met euro. De meeste bankautomaten aanvaarden alle mogelijke kaarten. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd, Visa komt het meest voor. American Express is minder gebruikelijk.
 

Souvenirtips
Frankrijk staat bekend om haar goed eten en lekkere wijnen. Maar je kan nog veel meer lekkers meenemen uit de verschillende streken. Zo is fleur de sel een goed idee om in te kopen. Ook sardientjes, kleine augurkjes en balsamicoazijn, zijn populaire souvenirs.
 
An helpt je graag verder
An helpt je graag verder

An helpt je graag verder

Selectair Sedona Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Christiaan Pallemansstraat 14
2950 Kapellen